Paramedisch Centrum ‘De Kleine Dommel’
Duimbasisslijtage

Duimbasisslijtage

Duimbasisslijtage of CMC 1 artrose is de meest voorkomende slijtage aan een handgewricht. Bij bijna één op de drie vrouwen ouder dan 40 jaar zijn afwijkingen op een röntgenfoto te zien.

Klachten:

De duimbasis en de duimmuis kunnen pijnlijk worden en de pijn wordt erger bij belasten. De beweeglijkheid van de duim verminderd. Ook kan er krachtverlies optreden, waardoor u dingen uit uw handen laat vallen.

Diagnose:

De diagnose gebeurt meestal aan de hand van de anamnese en onderzoek. Dit wordt vaak ondersteund door röntgenfoto’s.

Behandeling:

Bij een milde slijtage, bestaat de behandeling uit rust (soms met een spalk), mobilisaties van het gewricht en krachtsverbetering van specifieke duimmuisspieren. Hierdoor wordt het gewricht beter gestabiliseerd voor dagelijkse activiteiten, werk en sport.
Bij forsere slijtage kan een operatie overwogen worden. Het duimbasisgewricht kan dan vastgezet worden, of het trapeziumbotje wordt verwijderd waarna een nieuwe, stabiele ophanging van de duimbasis wordt gemaakt.
Bent u geopereerd, dan krijgt u gips. Na twee tot drie weken wordt het gips verwijderd en krijgt u een afneembare spalk die uw duim steunt en beschermt. Nadat de spalk gemaakt is, start u onder begeleiding van de fysiotherapeut met oefeningen.