Paramedisch Centrum ‘De Kleine Dommel’
Triggerfinger

Triggerfinger

Bij een triggerfinger (tendovaginitis stenosans) heeft u, door een ontsteking, een zwelling in de pees van de buigspieren van de vingers. Deze pees loopt via de handpalm naar de vingers toe. Doordat de plaatselijk verdikte ontstoken pees niet goed meer in de peeskoker past, ontstaat een hapering van de vinger bij buigen of strekken. De verdikking in de pees schiet dan onder een bandje rond de peeskoker door. Een triggerfinger komt vaker voor bij patiënten met reuma of suikerziekte.

Klachten:

Het begint met een licht haperen van de buiging/strekking. Een triggerfinger kan pijn doen. Vooral als de vinger ‘blijft hangen’. Uiteindelijk kunt u de vinger niet meer actief strekken en krijgt u de vinger alleen nog recht met behulp van de andere hand.

Diagnose:

De diagnose is zowel klinisch goed vast te stellen, als op basis van de klachten van de patiënt. Bij de basis van de vinger op de buigpees is vaak een verdikking te voelen, die gevoelig is bij aanraken/druk.

Behandeling:

Als de klachten nog niet te lang aanwezig zijn, kan handtherapie via dwarse frictie en fysische therapie goed werken. Soms gebeurt dit in combinatie met een spalkje. Is dit niet voldoende, dan helpt een injectie met ontstekingsremmer (corticosteroïden) in de peesschede meestal om de verdikking in de pees te laten afnemen. De laatste mogelijkheid is een operatie. Het bandje dat de pees op zijn plaats houdt (de A1 pulley) wordt gekliefd, zodat de pees niet meer vast kan lopen.