Paramedisch Centrum ‘De Kleine Dommel’
Reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan tweehonderd verschillende aandoeningen van het bewegingsapparaat. Tot het bewegingsapparaat behoren niet alleen de gewrichten, maar ook de spieren, pezen, kapsels en het bindweefsel. 

Tijdige herkenning en behandeling van bepaalde reumatische ziekten kan ernstige gevolgen geheel of gedeeltelijk voorkomen.

Ontstekingsreuma
Bij ontstekingsreuma ontspoort het afweersysteem en richt het zich tegen het eigen lichaam. Reumatoïde artritis (gewrichtsontsteking) valt onder deze vorm, maar ook bijvoorbeeld jicht, de ziekte van Bechterew (een aandoening aan de wervelkolom en het bekken) en jeugdreuma (juveniele chronische artritis). Ook systeemziekten behoren tot deze categorie. Bij systeemziekten komen afwijkingen door het gehele lichaam voor, zoals in de nieren, huid en slijmvliezen, longen, hart en gewrichten.

Weke-delen reuma
Deze vorm van reuma tast spieren, pezen, slijmbeurzen en kapsels aan. Fibromyalgie is een voorbeeld van weke-delen reuma.

Klachten:

Enkele algemene verschijnselen bij reumatische aandoeningen zijn aanhoudende pijn en stijfheid bij het in beweging komen en het opstaan. Maar ook pijn in de spieren en de gewrichten en zwellingen in één of meer gewrichten.De klachten bestaan uit stijfheid en pijn bij bewegen. Vaak met een zwelling aan de strekzijde van de pols. Verder treden er vergroeiingen op bij de gewrichtjes tussen de vingerkootjes en scheefstand van de vingers naar buiten.

Diagnose:

Om een diagnose te stellen wordt lichamelijk onderzoek verricht. Verder is deze aandoening ook zichtbaar door de zwelling en in een verder gevorderd stadium de scheefstand. Op een röntgenfoto is de slijtage goed te beoordelen. Daarnaast wordt er in uw bloed gekeken naar reumafactoren.

Behandeling:

Handtherapeutisch kunnen we niets aan de slijtage doen, maar wel aan bijverschijnselen zoals pijn, bewegingsbeperkingen en krachtsverlies. We geven u advies over mogelijke belasting en adviseren u eventueel een rustspalk te gebruiken. Deze draagt u bij pijn aan de pols. Een injectie kan tijdelijk de klachten verlichten.